miercuri, 24 iunie 2009

...cat de greu poate fi

sa faci un browser de internet standards compliant? Exista webkitu pe lumea asta daca n-ai chef sa lucrezi de la 0. Cum poate MICROSOFT....DITAMAI MICROSOFT sa faca Internet Exploreru atat de prost de la versiune la versiune? Oare asa o sa faca si cand incet incet o sa renunte lumea la ei? Imi dau seama ca-i un scenariu aberant pentru ca utilizatorii "obisnuiti" nu se gandesc la problemele care le au de infruntat designerii si developerii ca site-urile urmarite de ei cu mare drag sa fie afisate corespunzator pe calculatoarele lor.

Pentru cei care nu stiu, exista pe lumea asta testul Acid3 pe care Internet Explorer 8 il trece cu fabulosul scor de 20%. Firefox face 71%, Chrome 79%, Opera 100% iar Safari la fel 100%.

Problema n-ar fi asa mare daca numa 8-u ar face scandal. Dar IE6 este inca folosit foarte mult...mult prea mult, IE7 la fel si IE8 incepe vertiginos. Problema este ca fiecare versiune afiseaza site-urile cum vrea.

Raspunsul microsoft a fost ca Acid3 testeaza chestii care urmeaza sa fie implementate...nu care exista deja. Dar cum se face atunci ca, trecand testul Acid2, care este "la zi", apar erori de spatiere in locuri in care n-ar trebui sa apara? Eroarea apare numai pe versiunea 8 si dispare in momentul in care se activeaza "compatibility mode"-u din setari. Is ei desteptii si restu sunt prosti? Nu cred.

Multi lauda IE-ul ca se incarca rapid si merge bine. Ok, e o calitate foarte vizibila si "palpabila" pentru un utilizator. Nu condamn pe nimeni pentru o alegere de acest gen cand nu ai informatii mai detaliate de problemele care exista.

Visul meu ar fi sa se alieze toti designeri si developerii din lume, sa creeze site-uri standards compliant si sa nu implementeze particularitatile de afisare pentru versiunile de Internet Explorer. Apoi sa puna un anunt undeva deasupra site-ului in care se cere folosirea unui alt browser pentru o afisare corecta a paginii. Oare s-ar sesiza lumea? S-ar motiva destul incat sa faca "marea" trecere?

I can dream can't I?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu